- G:

Adını Kiliseden Alan Şehir SOFYA

Değerli HERAN HABER takipçileri yeni ülkeleri, şehirleri, kültürler, doğaları beraber gezip görmeye devam ediyoruz. Hadi gelin beraber 5 Asır atalarımızın hüküm sürdüğü Bulgaristan’ın başkenti Sofya’ya gidelim. Seyahat güncemi yazmadan önce Sofya hakkında biraz bilgilenelim. HERAN GEZİ Özel HABER

mask

Adı Nereden Geliyor

Sofya Vitoşa (Vitoş) dağı eteklerinde denizden yaklaşık 550 m. yükseklikte yer alır. İlk sakinlerinin Serdi adlı Trakyalı bir kabile olmasından dolayı önce Serdnopolis, Roma devrinde Serdica, milâttan sonra II. yüzyılın ikinci yarısından itibaren Ulpia Serdica, Bizans devrinde Triadica, IX. yüzyıldan sonra Bulgarca Sredec, İdrîsî’de Atralissa diye anılır. XIV. yüzyılın ikinci yarısından itibaren Saint Sophia Kilisesi’nin adından dolayı Sofia ve Osmanlı döneminde Sofya şeklinde geçer. 1878 Osmanlı Rus Harbinden sonra Osmanlıdan ayrılıp prenslik olan Bulgaristan'ın 3 Nisan 1879 tarihinde Sofya Bulgaristan’ın başkenti ilan edilmiştir

Sofya, kuzeyde Balkan Dağları, güneyde Vitosha ve Lyulin Dağları ile çevrilidir. Vitosha dağı (2290 m.), Sofya merkezine 8 km uzaklıktadır ve dağda uluslararası kış sporları merkezi bulunmaktadır. Ayrıca Avrupa’nın en uzun teleferiği özelliğini taşıyan 6780 metre uzunluğundaki teleferik ile dağa çıkılabilmektedir.

Sofya’ya ilk kez Haziran 2019 yılında gittim. Bu günceyi O tarihte aldığım notlardan kaleme alıyorum.

Edirne Kapıkuleden Sofya otobüsle 296 km yaklaşık 3.5 saat sürüyor. Şehre girdiğinizde komünizm döneminden kalan tektip binalar ile 2007 yılında AB üyesi olan Bulgaristan’ın modern binaları bir birlerine tezat oluşturuyor.

Sofya’yı gezmenin en güzeli yürüyerek keşfetmektir. Şehrin sembolü Sofya heykelini merkez kabul ederek, şehrin bütün yönlerini yürüyerek gezebilirsiniz. Ayrıca şehirde raylı sistem taşımacılık çok yaygın, neredeyse her sokakta tramvay ve troleybüs çalışmakta. Şehir dışından merkeze doğru metro hattı ve otobüsler de bulunmaktadır.

Şehirde ilk olarak Sofya’nın en çok turist çeken ve buluşma noktası olan Aleksandr Nevski Katedrali’nin bulunduğu meydanda şehire ayak bastık. Meydanın ve katedralin önünde Sofya hatırası pozları verdikten sonra şehir merkezine doğru hareket ettik. Sofya’da çektiğim fotoğraf eşliğinde beraber gezelim ve bilgilenelim. İlk olarak Filibe tarafından şehre giriş noktası olan Tsarigradsko Shose Bulvarındaki modern Elips şeklindeki binalar dikkatinizi çekiyor.

2/18
Tsarigradsko Shose Bulvarı mask

Tsarigradsko Shose Bulvarı

Filibe tarafından Sofya'ya girişte sıradışı mimari yapılarıyla Başkentin yeni silueti oluşuyor.

4/18
Sofya Heykeli mask

Sofya Heykeli

Şehrin en büyük iki caddesinin, Todor Alexandrov Bulvarı ile Maria Luiza Bulvarının kesiştiği noktada yer almaktadır. Şehrin sembolü kabul edilen Sofya heykeli, 24 metre yükseklikte, 4 ton ağırlığında bronz ve dövme bakırdan yapılmıştır.

Sofya’nın bir elinde barış ve bereketin sembolü olan defne yapraklarından bir çelenk, diğer elinde ise bilgeliğin sembolü baykuş yer almaktadır. Başındaki altın taç ise gücün sembolüdür.

5/18
Aleksandr Nevski Katedrali mask

Aleksandr Nevski Katedrali

Katedral, Rus Çarı II. Aleksandr onuruna inşa edilmiş. 1882 yılında inşaatına başlanan katedral 1912 yılına kadar tamamlanamamış. Osmanlı-Rus Savaşında ölen Bulgar askerleri adına inşa edilmiş. Katedral aynı zamanda Bulgaristan Patriği'ne ev sahipliği yapmaktadır ve kentin simgelerinden olduğu kadar dünyanın en büyük Doğu Ortodoks katedrallerinden biridir.Aleksandr Nevski Katedrali 3170 metrekarelik bir alanı kaplar ve aynı anda yaklaşık 10.000 kişiyi içine alabilir. Belgrad'daki Aziz Sava Katedrali'nden sonra Balkanlar'daki ikinci büyük katedraldir.

6/18
Aleksandr Nevski Katedrali mask

Aleksandr Nevski Katedrali

Katedrale giriş belli saat dilimleri arasında serbest, telefonla olsa bile foto çekmek yasak. görevliler hemen uyarıyor.

7/18
Bulgar Bilimler Akademisi Ana Binası mask

Bulgar Bilimler Akademisi Ana Binası

Aleksandr Nevski Katedrali Meydanında bulunan akademi Bulgaristan’ının başkenti Sofya'da bulunan ve 1869 yılında kurulan ülkenin en büyük bilim kuruluşudur.

Bulgar Bilimler Akademisi'ne bağlı olan Enstitüler, Laboratuvarlar ve Merkezler şunlardır: Astronomi Enstitüsü ve Rozhen Ulusal Astronomi Gözlemevi

8/18
Banyabaşı Cami mask

Banyabaşı Cami

Osmanlı döneminden kalan İslâmî kültür abidelerinden birisi kabul edilmektedir. Cami ibadete açıktır. Molla Kadı Seyfullah Efendi adında bir hayırsever tarafından kurulduğu için buna Molla Efendi Cami ve Kadı Seyfullah Efendi Cami de demektedir.

Bugünkü duruma cami birçok onarımlar sonucu getirilmiştir. Caminin temel onarımı 1913 yılında Sofya Büyükelçiliğine atanan Ali Fethi Okyar’ın malî yardımıyla gerçekleştirilmiştir. İkinci Dünya Savaşından sonra ve son yıllarda çeşitli hayırseverlerin yardımı ile sıva, boya ve tabandan ısınma tesisleri yapılmıştır. Ayrıca 2007 yılında caminin duvarları ünlü Kütahya çinileriyle süslenerek daha cazip bir hale getirilmiştir. Banyabaşı Cami'nde Cuma günleri 700, bayramlarda ise 2000 mü’min ibadet yapabilmektedir. Bir zamanlar cami etrafında Molla Efendi Kadı Seyfullah’ın ve Emin Dede’nin kabirleri ve yakın mesafede bir hamam bulunmakta imiş. Ancak bugün cami külliyesinden sadece ibadet kısmı kalmıştır.

9/18
Sveta Nedelya Kilisesi mask

Sveta Nedelya Kilisesi

Kutsal Pazar, Aziz Nedelya, Aziz Pazar kilisesi olarak adlandırılan kilise birçok kez yıkıma ve saldırıya uğramış olan Doğu Ortodoks kilisesidir. 1925 yılındaki bombalamada büyük hasar gören kiliseyi 1933 yılında Vasilov ve Tsolov adlı mimarlar tarafından bugünkü görünümüne kavuşmuştur.

10/18
Adalet Sarayı mask

Adalet Sarayı

Vitosha Bulvarı üzerinde, Alabin, Laveleye ve Positano Caddesi ile çevrili 85000 m2’lik alanda yer almaktadır. Sofya Adalet Sarayı anıtsal bir yapı olarak kabul edilmektedir. Sofya’daki tüm mahkemeleri bir araya toplayabilmek amacıyla 1929 yılında inşasına başlanılmış ve 1940 yılında bitirilmiştir. Daha sonra şehrin simgesel yapıları kabul edilen Bulgar Ulusal Bankası 1930’lu yıllarda, Largo (eski Kominist Partisi Binası, şu anki Ulusal Meclis Binası) ise 1950’li yıllarda inşa edilmiştir.

İlk mimari planı Nikola Lazarov tarafından tasarlanan bina, daha sonra Pencho Koychev tarafından yeniden düzenlenmiştir. Toplam 6 kat (4+2 yeraltı katı) olan bina içinde 24 mahkeme salonu, kütüphane, banka vb. tesis bulunmaktadır. Ön cephesinde beş büyük kapı, 12 sütun ve 2 adet aslan heykeli bulunmaktadır

12/18
Vitosha Caddesi mask

Vitosha Caddesi

Sofya’nın kalbinin attığı yerdir. Ana cadde araç trafiğine kapalıdır. İstanbul’un İstiklal Caddesi havasında, sağlı sollu birçok kafe, mağaza ile sokak sanatçılarının performanslarını sergilediği canlı bir caddedir.

Caddenin bir ucu Ulusal Kültür Sarayının bahçesinden başlamakta, diğer ucu ise Sveta Nedelya Kilisenin yer aldığı meydanda bitmektedir.

15/18
Troleybüs Şehri mask

Troleybüs Şehri

Troleybüs ve otobüs biletini araç içinde şoförden satın almanız mümkün. Troleybüsler ile farklı hatları kullanarak tüm şehri yürümeden de gezebilmeniz mümkündür.

16/18
Sofya ile Bütünleşmiş Tramvaylar mask

Sofya ile Bütünleşmiş Tramvaylar

Sarı renkli tramvayların çoğu bayan sürücüler tarafından kullanılıyor. Tramvaylar ile farklı hatları kullanarak tüm şehri yürümeden de gezebilmeniz mümkün.

17/18
Mall Sofia mask

Mall Sofia

Şehir merkezindeki Aleksandar Stambulliyski Bulvarında bulunan Sofya'nın büyük alış veriş merkezlerindendir.

18/18
Patriarh Evtimiy Bulvarı mask

Patriarh Evtimiy Bulvarı

Bulgaristan Komünist rejim sistemini bıraktıktan sonra global markaların akınına uğramış. Binaların çatılarında bir çok global markanın reklamlarıyla dolu.

16 Ağu 2021 - 19:50 - Turizm

Muhabir  Mükremin Özkaya


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Heran Haber Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Heran Haber hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Heran Haber editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Heran Haber değil haberi geçen ajanstır.